wordpress onderhoud

WordPress onderhoud, hoe blijft jouw website up-to-date?

Je hebt zelf een keer een website gebouwd of jouw site ooit laten bouwen door een webdesigner. Maar heb je ook nagedacht over de jaren daarna? Wie onderhoudt de website, wanneer heb je voor het laatst een update uitgevoerd en hoe doe je dat eigenlijk? Een website is net zoals een huis, over de jaren moet er toch echt onderhoud worden gepleegd. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten bij WordPress onderhoud en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Waarom je WordPress-website onderhoud nodig heeft

Onderhoud van je website zorgt er voor dat je website goed blijft werken en bruikbaar blijft voor je bezoekers. Technisch onderhoud zorgt er voor dat alles naar behoren werkt, de website goed beveiligd is en toegankelijk blijft op alle soorten computers, laptops en smartphones. Onderhoud is niet alleen nodig voor jouw website maar ook voor de server waar de website op draait.

WordPress onderhoudsmodus

Als je website wordt bijgewerkt kan het handig zijn de website in onderhoudsmodus te zetten zodat bezoekers een bericht te zien krijg dat er werkzaamheden worden verricht. Het is niet altijd nodig je website in onderhoudsmodus te zetten, maar het kan heel handig is. 

Zodra je website in onderhoudsmodus staat vertel je aan bezoekers en zoekmachines dat de website tijdelijk niet bereikbaar is, maar dat de site binnenkort weer functioneel is. Bij het updaten van een plugin, thema of WordPress zelf, wordt WordPess automatisch in onderhoudsmodus gezet. Dit is een pagina die WordPress zelf genereert (zie hieronder):

Het standaardbericht van WordPress is nogal saai en geeft weinig informatie, daarom zijn er onderhoudsmodus-plugins die je kan gebruiken. De plugin: Coming Soon Page & Maintenance Mode is gratis en geeft je de mogelijkheid duidelijk te communiceren wat voor onderhoud er wordt gepleegd en hoe lang het gaat duren (bijvoorbeeld met een timer).

Zodra je onderhoud gaat uitvoeren aan je website, raden wij je aan om je website in onderhoudsmodus te zetten zodat het duidelijk is dat de website tijdelijk buiten gebruik is en dat deze dus niet gecrasht is. 

Een back-up maken van je WordPress-site

Het maken van back-ups is een van de belangrijkste 
 

Updates: WordPress, Thema en Plug-ins

WordPress brengt redelijk vaak updates uit. De updates dichten beveiligingslekken, verbeteren de gebruikerservaring of zorgen ervoor dat de website sneller en beter werkt. Kleine cruciale updates worden meestal automatisch uitgevoerd. Bij grotere updates dien je dit handmatig te doen. Voordat je een update van WordPress, het thema of een plug-in uitvoert is het belangrijk om te kijken of de update geen fouten zal geven en de website kapot maakt. Dit kan je het beste voorkomen door een tijdelijke kopie van de website te maken waar je de update(s) op kan testen. Blijft de test website goed werken na de updates? Dan kan je de updates ook uitvoeren op de live site.

Hosting/Server onderhoud

Je website draait meestal bij een hosting bedrijf op een server. Het is heel belangrijk dat ook de server up-to-date blijft en goed beveiligd is. Één van de belangrijkste dingen is de PHP versie. Sinds WordPress 5.0 is er minimaal versie 5.6 nodig. Dit jaar zal dat waarschijnlijk worden verhoogd naar 7.0 of hoger. Deze nieuwe versie van PHP zorgt er voor dat WordPress sneller en veiliger kan draaien.

SSL Certificaat

Het is van groot belang om een SSL certificaat te hebben voor je website. Een SSL certificaat maakt het mogelijk dat jou website bezocht kan worden via een beveiligde verbinding. Na verloop van tijd kan het zijn dat je SSL certificaat verloopt. Zorg er dus voor dat je deze op tijd vernieuwt, je kan vaak bij je hosting provider vragen of ze je hierbij kunnen helpen.

Broken Links

Door de jaren heen kan een website groeien en steeds complexer worden. Hierbij worden vaak nieuwe pagina’s gemaakt of veranderen er dingen aan de website. Het is belangrijk dat als je van de ene pagina naar de andere pagina linkt, deze links ook goed werken. Soms verandert de URL van een pagina en dien je de verwijzing op andere pagina’s aan te passen. Om dit te controleren raden we je een Broken Links Checker plugin aan. Deze plugin doorloopt je hele website en kijkt of alle links nog kloppen. Daarna kan je zelf de gebroken links weer repareren zodat je website weer optimaal werkt voor bezoekers en in de zoekmachines.

Content van je website

Een website presteert het beste als je de inhoud up-to-date houdt. Heb je een blog of nieuws sectie op de website? Zorg dan dat er altijd een (redelijk) recent artikel te vinden is, dit zorgt ervoor dat zoekmachines jouw website interessant blijven vinden en het zorgt ervoor dat terugkerende bezoekers iets nieuws kunnen lezen. Bij andere content zoals bedrijfsinformatie of adresgegevens is het van belang dat deze altijd kloppen. Biedt je bepaalde diensten niet meer aan? Haal ze van de site. Verkoop je nieuwe producten of bedien je een nieuwe markt? Zet ze op de site. Op deze manier blijft je website actueel, dit zorgt voor een professionele uitstraling.

Besteed het onderhoud van jouw WordPress site uit

Je kan natuurlijk zelf je website onderhouden. Maar weet je wel zeker of je het goed (genoeg) doet? En wat nou als er iets verkeerd gaat? Als je zelf geen tijd hebt voor WordPress onderhoud of geen ervaring dan kan je dit uitbesteden. Dit wordt meestal Managed WordPress Hosting genoemd. Surver biedt Managed WordPress Hosting aan zodat bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over het technische aspect van hun website. Surver heeft WordPress onderhoudspakketten voor elke soort WordPress website. Ben je ZZP’er, heb je een webshop of bedrijfswebsite, Surver zorgt er voor dat jouw website up-to-date blijft. Wij updaten WordPress, het thema en de plug-ins. Ook zorgen wij voor de beveiliging, back-ups en eigenlijk alles wat bij het onderhoud van een WordPress website komt kijken.

Heb je een vraag over WordPress onderhoud? Vraag het ons team!