Artikel delen:
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email
WhatsApp

20 beste WordPress plugins waar wij graag mee werken.

WordPress is het populairste CMS ter wereld om een website mee te bouwen. Hierdoor heb je de keuze uit zeer veel WordPress plugins om je website mee uit te breiden of te verbeteren. Maar het kan moeilijk zijn de juiste keuze te maken en dit kan veel effect hebben op je website.

Surver onderhoudt en beheert al jarenlang vele WordPress website en webshops. Onze ervaring leert dat de juiste WordPress plugins kiezen zeer belangrijk is. Daarom hebben we dit lijstje gemaakt met onze favoriete plugins. We hebben de plugins in verschillende categorieën ingedeeld. Mis je nog een plugin of een categorie? Laat het ons weten! 

De ene plugin werkt beter dan de andere en je hebt natuurlijk gratis en betaalde plugins. Bij Surver hebben we een lijstje met plugins waar we graag mee werken. We zullen het lijstje eens in de zoveel tijd bijwerken met nieuwe plugins. 

 

Plugin categorieën

WordPress pagebuilders

Een website in WordPress bouwen kan op verschillende manieren, van het zelf programmeren en ontwikkelen tot een thema kopen en alleen de content invullen. Veel website bouwers gebruiken tegenwoordig een pagebuilder om de gehele site of een gedeelte van de site te bouwen.

Voor het bouwen van een website met een pagebuilder heb je geen programmeer ervaring nodig en zie je vaak gelijk wat je aanpast of bouwt. Het grootste voordeel is dan ook dat het toegankelijk is en je minder tijd kwijt bent. Het nadeel is dat een pagebuilder vaak onnodige code toevoegt aan je website waardoor je website veel langzamer kan worden en er dingen verkeerd kunnen gaan. Ondanks deze nadelen zijn we bij Surver toch fan van één specifieke pagebuilder en dat is Elementor. 

Elementor & Elementor Pro

Wij zijn fan van Elementor omdat het toegankelijk is voor mensen zonder webdesignervaring maar uitgebreid genoeg voor webdevelopers om alles eruit te halen. Elementor is een gratis plugin, maar heeft ook een betaalde versie Elementor Pro. Daarnaast zijn er veel uitbreidingen beschikbaar om je website er fantastisch uit te laten zien. 

Opties zoals een fotogallerij, slider, prijstabel, formulieren, berichten overzicht en nog veel meer behoren tot de mogelijkheden. Het voordeel van al deze ingebouwde opties is dat je geen extra plugins nodig hebt waardoor je website licht en overzichtelijk blijft. 

Voorbeeld van de Elementor pagebuilder

Elementor is zo geavanceerd dat je eigenlijk alles in Elementor kan bouwen en niks meer hoeft aan te passen in het thema. Je kan standaard kleuren en lettertypes instellen en een standaard header en footer instellen en nog veel meer. 

We zijn zelfs zo blij met Elementor dat we Elementor hosting aanbieden waarbij we je kunnen helpen met alle aspecten rondom Elementor. 

WordPress optimalisatie

Als je eenmaal een website hebt gebouwd wil je natuurlijk dat deze ook goed en snel werkt voor de bezoekers van je website. Daarom is het belangrijk je website goed te optimaliseren, dit kan op verschillende manieren. Een belangrijk onderdeel is om een caching plugin te gebruiken, een andere is om onnodige code uit je website te halen. Hieronder hebben we 3 plugins die wij graag gebruiken om elke WordPress website een stuk sneller te maken. 

LiteSpeed Cache

De plugin van LiteSpeed werkt niet alleen op WordPress niveau, maar werkt ook samen met de server waar je website op draait. Als je website op een LiteSpeed server draait (zoals bij ons!) dan werkt dit automatisch samen met de plugin. Draait je website niet op een LiteSpeed server, dan kan je de plugin nog steeds gebruiken maar zal de snelheidswinst minder groot zijn. 

LiteSpeed Cache biedt o.a. de volgende functionaliteiten aan:

  • Caching
  • js en css minification
  • Afbeeldingoptimalisatie
  • Lokalisatie
  • WebP afbeeldingen
  • Browser caching
  • Database caching
Door gebruik te maken van de LiteSpeed plugin kan je op een vrij makkelijke manier je website zeer snel krijgen zonder te programmeren en zonder gedoe. LiteSpeed cache heeft een handig dashboard waar je kan zien hoe het staat met de caching. 
Overzichtelijk dashboard van LiteSpeed cache in WordPress

Surver maakt graag gebruik van deze plugin, je kan hier meer informatie vinden over onze optimalisatie die wij standaard doorvoeren bij onze managed pakketten. 

Perfmatters

De plugin perfmatters optimaliseert je WordPress site door bepaalde onderdelen uit te schakelen of aan te passen. WordPress komt standaard met veel functionaliteiten die handig zijn voor een blog, maar veel sites zijn helemaal geen blog. 

Je kan bijvoorbeeld de standaard emojis en XML-RPC uitzetten, hierdoor wordt je site ietsje sneller en wat veiliger. Zo zijn er heel veel opties die je kan aanpassen met perfmatters. Er is alleen een betaalde versie van de plugin. 

Verschillende opties in perfmatters
Een aantal opties die je kan instellen via perfmatters

Asset CleanUp

Asset CleanUp is ook zo’n plugin waarmee je je website een stuk sneller kan maken door de onnodige onderdelen uit te schakelen en bepaalde onderdelen samen te voegen. De belangrijkste feature van Asset CleanUp is het uitschakelen van CSS en Javascript bestanden op specifieke pagina’s of de gehele website. Hierdoor wordt er minder ingeladen en zal je website een stuk sneller laden. 

Een veelgebruikt voorbeeld: Contact Form 7 wordt vaak gebruikt als contactformulier. Contact Form 7 is echter zo gebouwd dat op alle pagina’s van je site de CSS en Javascript bestanden worden ingeladen. Met Asset CleanUp kan je er voor zorgen dat dit alleen gebeurt op de contactpagina. 

Website vertalen

Heeft je website een internationaal publiek? Dan kan het handig zijn je website in verschillende talen aan te bieden. Als je dit op de goeie manier aanpakt kan je klanten uit verschillende landen aanspreken en zal dit zeer goed zijn voor je SEO in die talen. Hieronder bespreken we 2 plugins die zeer handig zijn om een WordPress site te vertalen.

TransatePress

Wil je gemakkelijk je website vertalen zonder te coderen en gelijk zien wat je aanpast? Dan is TranslatePress de vertaalplugin die je het beste kan gebruiken. Na het installeren hoef je alleen aan te geven welke talen je wil gebruiken en daarna kan je gemakkelijk elke pagina vertalen vanaf de ‘voorkant’ van je website. Wij vinden TranslatePress vooral fijn samenwerken met Elementor. 

Er is zowel een gratis als betaalde versie van de plugin. Ben je geïnteresseerd in het automatisch vertalen van de teksten? Dat kan ook met deze plugin, wij bieden hiervoor ook pakketten aan voor onze bestaande klanten. 

De visuele editor in TranslatePress maakt het heel makkelijk om content te vertalen.

Polylang

De vertaalplugin voor developers. Polylang is handig om te gebruiken als je veel flexibiliteit wil. Daarnaast is de plugin erg licht waardoor je website niet overbelast zal raken. De plugin wordt meestal gebruikt bij websites die op maat worden gebouwd, wil je het gebruiken voor je Elementor website dan heb je een extra plugin nodig: Polylang Connect for Elementor. 

Wil je de plugin op een WooCommerce website gebruiken dan heb je een betaalde plugin nodig: Polylang for WooCommerce. 

Handige plugins voor Developers

Ben je een webdesigner of webdeveloper die sites maakt in WordPress, dan zijn er tal van plugins die je kunnen helpen om bepaalde taken makkelijker te doen. Je wil namelijk zo efficiënt mogelijk werken en een zo goed mogelijk site leveren aan je klanten. Hieronder vind je een paar populaire plugins voor developers, er zijn natuurlijk nog heel veel andere plugins en iedere developer werkt op zijn eigen manier met eigen voorkeur voor bepaalde WordPress plugins. 

Advanced Custom Fields

Een zeer bekende plugin voor het ontwikkelen van WordPress websites die makkelijk zijn aan te passen door de eindgebruiker. Advanced Custom Fields (afgekort: ACF), maakt het mogelijk extra velden aan berichten, pagina’s en andere custom post types toe te voegen. Wil je een veld voor een afbeelding of juist voor een stukje tekst? Met ACF voeg je dit in no-time toe. 

Programmeurs kunnen makkelijk de velden aanroepen in de templates van hun thema en zo de data goed weergeven. ACF werkt ook goed samen met veel pagebuilders, zoals Elementor. Hiermee kan je vrij gemakkelijk complexe sites bouwen die later wel makkelijk bijgewerkt kunnen worden door de eindgebruiker. 

Advanced Custom Fields heeft een gratis versie en een uitgebreidere Pro versie met meer mogelijkheden en meer velden. Daarnaast zijn er veel plugins die samenwerken met ACF.

Voorbeeld van een aantal custom velden in ACF

Code Snippets

Veel dingen kan je oplossen met een plugin, maar soms wil je een stukje code toevoegen aan je site of aan een bepaalde pagina. Daarvoor heb je de handige plugin Code Snippets. Wil je PHP toevoegen maar dit niet doen in het bestand funcitons.php van je thema? Gebruik dan deze plugin en je houdt gemakkelijk het overzicht voor je al je stukjes custom code. 

Better Search Replace

Heb je ook wel eens een site verhuisd van een domein naar een ander domein maar dat daarna niet alle links goed zijn omgezet ook al heb je de permalinks meerdere keren opnieuw opgeslagen? Met Better Search Replace kan je zoeken in je de database en bepaalde url’s of stukjes tekst vervangen door een nieuwe url/stuk tekst. Het advies is altijd een back-up van je database te maken voor als er iets verkeerd gaat. 

De simpele interface van Better Search Replace

WP Migrate DB

Deze plugin is van dezelfde makers als Better Search Replace en wordt veel gebruikt door developers. Je kan gemakkelijk je database exporteren en importeren met WP Migrate DB. Daarnaast zit de search replace functionaliteit ingebouwd in deze plugin zodat je database gelijk klopt. 

Wil je meer dan alleen je database importeren/exporteren? Koop dan de Pro versie zodat je gehele sites makkelijk kan verhuizen. Inclusief het pushen en pullen van data naar je live site vanaf je local omgeving bijvoorbeeld.

SEO & E-mailmarketing

GA Google Analytics

Het bijhouden van het aantal bezoekers, waar ze vandaan komen en wat ze op je site doen of bestellen wordt steeds belangrijker. Bijna iedereen gebruikt hiervoor Google Analytics. Om dit mogelijk te maken op je WordPress website of WooCommerce webshop kan je het beste een goeie plugin gebruiken. De plugin die wij aanraden is GA Google Analytics en is ook nog eens gratis. 

Analytics is makkelijk in te stellen met deze plugin door simpelweg de GA Tracking ID in te vullen en een aantal opties te selecteren. Daarna verschijnt de data in Google Analytics.

Rank Math

Voor het goed opzetten van je SEO en Schema info op je site kan je het beste een plugin gebruiken. Veel WordPress sites gebruiken Yoast SEO. Sinds kort is er ook een veel gebruikte concurrent die hard aan de weg heeft gewerkt. Wij gebruiken tegenwoordig Rank Math.

De Rank Math plugin is zeer uitgebreid en heeft ook een gratis versie en een uitgebreide betaalde versie. Daarnaast werkt het naadloos samen met pagebuilders zoals Elementor. Wat kan je allemaal met Rank Math?

  • Google Schema Markup + Rich Snippets
  • Focus keywords instellen per post
  • Google Search Console integratie
  • Het bijhouden van de Keyword ranking in Google
  • Verschillende SEO test
  • 404 Monitor
  • Redirects instellen
  • Breadcrumbs
  • en nog veeeeeel meer
Een gedeelte van de vele mogelijkheden van Rank Math

Klaviyo

Run je een WooCommerce webshop of heb je een site waarbij je de marketing via de e-mail wil verbeteren? Klaviyo kan de perfecte partner hiervoor zijn. Klaviy is gespecialiseerd in e-mailmarketing voor e-commerce. Je kan gemakkelijk marketing e-mails, abandoned cart e-mails en bijvoorbeeld nieuwsbrieven opstellen om te versturen naar (potentiele) klanten. Daarnaast hebben ze geweldige analytics waardoor ze zelfs kunnen voorspellen wanneer een klant weer een bestelling zou kunnen plaatsen. 

Klaviyo is niet alleen een plugin maar dus een heel e-mail marketing platform. Het laagste abonnement is gratis en vanaf 100 emailontvangers betaal je een bedrag per maand. De plugin is natuurlijk gratis. 

Webshops

WooCommerce

Als je een webshop wil beginnen met WordPress kom je bijna altijd uit bij WooCommerce. Tegenwoordig is WooCommerce zelfs onderdeel van WordPress en wordt het goed onderhouden en verbeterd. 

WooCommerce  biedt je de mogelijkheid om een simpele webshop op te zetten en deze uit te breiden tot de perfecte webshop. Hieronder een lijstje met standaard functionaliteiten:

  • Producten aanmaken (met foto’s en omschrijvingen)
  • Voorraad bijhouden
  • Betaalmogelijkheden
  • Winkelmandje
  • Checkout formulier
  • Belastinginstellingen
  • Fysieke en virtuele producten
  • Verzendingsopties
  • Product variaties (kleuren, maten etc)

Heb je toch meer functionaliteit nodig voor jouw specifieke webshop? Er zijn talloze uitbreidingen voor WooCommerce, zowel gratis als betaald. 

WooCommerce product overzicht
Productenlijst in WooCommerce

Easy Digital Downloads

Verkoop je digitale producten zoals e-books of software? Dan is Easy Digital Downloads de plugin om je virtuele producten te verkopen. De plugin heeft alle functionaliteiten die je zoekt, van een shopping cart tot verschillende betalingsmogelijkheden. 

WordPress beveiliging

Omdat WordPress zo populair is, worden veel sites gehackt en is beveiliging een belangrijk punt als je een website of webshop opzet in WordPress. Er zijn verschillende plugins om het hackers moeilijker te maken je website te hacken of die website zelfs schoon kunnen maken nadat je website is gehackt.

WPS Hide Login

Standaard log je in op je WordPress dashboard via www.jouwsite.nl/wp-login.php of www.jouwsite.nl/wp-admin/. Hackers maken daar graag gebruik van en scannen het hele internet af om te kijken of ze makkelijk kunnen inloggen via de pagina’s. Een makkelijke manier om je site te beveiligen is om die links af te schermen en te vervangen door een andere url zoals www.jouwsite.nl/geheim. WPS Hide Login maakt dit mogelijk in een handomdraai. 

De instellingen van WPS hide login

Limit Login Attempts

Een andere simpele manier om je login pagina te beschermen is door het aantal inlogpogingen te beperken. Limit Login Attempts Reloaded is de perfecte lichte plugin hiervoor. Je kan instellen hoe vaak mensen mogen proberen in te loggen. Vullen ze te vaak een fout wachtwoord in, dan worden ze tijdelijk geblokkeerd. 

Wordfence

Ben je op zoek naar een alles in één oplossing voor de beveiliging van je WordPress site? Dan kunnen wij zeker Wordfence aanraden. De gratis versie heeft een virusscanner, login monitor, firewall, 2FA en verschillende inlogbeveiligingen. Na installatie werkt het meeste gelijk waardoor je weinig hoeft in te stellen. 

Wil je toch dingen instellen? Wordfence heeft veel mogelijkheden en een duidelijk dashboard met de huidige veiligheidsstatus van je website. Ook kan je daar gemakkelijk upgraden naar een premium abonnement. 

Het uigebreide dashboard van Wordfence

Uitbreidingen voor WordPress

LearnDash

Ben je op zoek naar een e-learning systeem om online cursussen te geven of te verkopen? Dan raden wij zeker LearnDash aan. Dit LMS is simpel maar uitgebreid, werkt goed samen met WooCommerce en is uit te breiden met veel soorten plugins. Helaas is er geen gratis versie, maar de betaalde versie is het zeker waard. 

Je kan cursussen aanmaken met daarin hoofdstukken en paragrafen. Verder zijn er verschillende onderdelen zoals quizes, interactieve video’s en spel-elementen die je kan gebruiken om het leren leuk te maken. 

Klik hier om naar de Learndash site te gaan. 

Gravity Forms

Bijna elke site heeft tegenwoordig wel een formulier, al is het maar een contact formulier. Gravity Forms heeft alle mogelijkheden in huis om de meeste complexe formulier te bouwen en te koppelen met andere systemen. Daarnaast wordt het gebruikt door bijna elke (serieuse) WordPress developer. 

Gravity Forms is niet gratis, maar is het geld zeker waard als je een uitgebreid formulier nodig hebt. 

WordPress plugins - conclusie

We hopen natuurlijk dat je inspiratie op doet aan de hand van deze lijst en dat er een plugin tussen zit die je wellicht nog niet kende. Heb jij nog goeie plugin tips voor ons? Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten of via de helpdesk. 

Heb je een vraag voor ons team?

Overige artikelen

10 redenen om te kiezen voor WordPress

Het grootste gedeelte van de websites op het internet wordt gemaakt met behulp van WordPress. Dit is niet zo raar, WordPress is namelijk een super prettig CMS systeem om te gebruiken.

Waarom wij fan zijn van WooCommerce

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel mensen die een eigen webshop beginnen. De kansen liggen dan ook echt voor het oprapen binnen de E-commerce sector.

Scroll naar boven